Perlehalskæder går aldrig af mode

Perlehalskæder går aldrig af mode. De er altid stilfulde, elegante og meget fleksible til ens garderobe. De er blandt de mest populære gaver til bryllupper, som dåbsgaver m.m., og de har i tusinder af år besiddet en langvarig, mystisk tiltrækning.

Det er ikke så ofte, man falder over naturlige perler, men til gengæld er fremstillede perler til at betale. Den slags perler ligger kvalitetsmæssigt langt under naturlige perler. For det utrænede øje kan det være svært at vurdere, om der er tale om en naturlig perle, eller dens ‘fætter’. Den eneste måde at finde ud af det på, er formodentlig at anvende røntgenstråler, som gør det muligt at se, om ‘kernen’ er naturlig eller ej.

Nogle af de mest populære perlehalskæder er lavet af perler af typen Mikimoto, Akoya, Tahitian og South Sea. Mikimoto-perler er den højeste kvalitet, og de findes i forskellige farver. Akoya-perler er ofte hvide, creme- eller sølvfarvede. Tahiti- og South Sea-perler er mørkere i farverne. Saltvandsperler er dyrere end ferskvandsperler.

Sådan vælger man længden på en perlehalskæde

Valget af den rette længde for en perlehalskæde kommer an på bærerens alder, hals og generelle bygning. Generelt har lange halskæder tendens til at forlænge halsen og dermed fjerne opmærksomheden fra en kort hals, mens korte halskæder ser godt ud på en lang hals. Her er nogle anbefalinger for længder til perlehalskæder, men det skal huskes, at enhver kvinde har sit eget særlige behov:

Kravehalskæde – som regel 10-13 cm i længden, og de er ret fleksible og er til både dagligdags brug og til festlig brug. Disse bæres højt oppe på halsen. En anden type, hundekravehalsbåndet, består af adskillige strenge eller tråde. Det var meget populært i Victoria-tiden, og er langsomt ved at få et comeback.

 

Tætsiddende halsbånd af choker-typen – 16-18 cm langt og tætsiddende omkring halsen. Et godt valg for kvinder med en lang, tynd hals, da det fremhæver halslængden.

Prinsesse-typen – 17-20 cm i længden, hvilket er den mest populære størrelse. Den er tilpas klassisk til at passe til al slags tøj og enhver halstype.

Matinée-typen – 20-24 cm i længden. Denne type ser godt ud, når den bæres sammen med kjoler og business-tøj, og det er et rigtigt godt valg til halv-formelle lejligheder.

 

Opera-typen – 28-34 cm i længden. Bæres normalt til formelle lejligheder. På grund af længden kan denne perlehalskæde lægges to gange om halsen. Når man gør dette, bør den ideelt set nå ud over brystlinjen.

Rope- eller sautoir-typen – den længste, fra 37 cm. Skal bæres med ens bedste tøj. Rope-længden skal ikke kun én gang rundt om halsen. De kan lægges flere gange om halsen, eller man kan slå knuder på dem, så de er fleksible hvad stil angår. Nogle findes endda med masser af led, som gør det muligt for bæreren at benytte en kortere halskæde.

 

Perletråde anbefales til korte halse, og de bør sidde 2″ under kravebenet, og til tykke eller tunge halse vil en kædelængde på 18 cm og derover anbefales. En lang, tynd hals ser godt ud med korte kæder, især dem, der sidder neden på halsen, da det fremhæver halskurven.

Tykke halse ser bedst ud med halskæder, der ligger under halsen, især hvis halskæden er segmenteret. En bred hals bør have halskæden mindst 1” under kravebenet, eller en halskæde i flere dele.

Andre stilarter inden for perlehalskæder

Af andre stilarter kan nævnes bib-halskæden (‘hagesmækken’), der – som navnet indikerer – dækker halsen og den øverste del af brystkassen, med dele i forskellige længder. En anden mulighed er en perlehalskæde med forløb af perler i graduerede længder, som regel med den største perle i midten. Denne populære stil bruges også til lignende halskæder, hvor perlerne er af samme størrelse, og disse er trukket tæt sammen.

Perlers størrelse og farve

Selv om hvide, flødefarvede, lyserøde eller sølvfarvede perler ser godt ud på alle, ser de allerbedst ud på lys hud. Gule eller guldfarvede perler ser bedst ud på mørkere hud.

Yngre kvinder bør gå med mindre perler, og de kunne vise deres ungdommelige hals med mindre kæder og vedhæng. Ældre kvinder kunne måske vælge at bruge længere perlehalskæder for at fjerne opmærksomheden fra deres hals. De kunne også bære flere perler på en kæde, der kan lægges dobbelt eller tredobbelt rundt om halsen.

Perlehalskæde-sæt

En af de bedste måder at købe smykker på er at købe i sæt. På den måde har du halskæder, øreringe, ringe eller armbånd, der passer stilmæssigt sammen. Hvis du dog kun vil nøjes med to halskæder, giver nogle juvelerer dig lov til at nøjes med et enkelt sæt af disse.